Jag är Malala, nu är den läst

I förra inlägget nämnde jag att jag hade boken ”Jag är Malala” av Malala Yousafzai och Christina Lamb på mitt nattduksbord. Nu är den äntligen läst – jag kunde inte sluta läsa när jag väl hade börjat. Wow, vilken inspirerande, stark och beslutsam ung kvinna! Jag känner mig full av hopp för mänskligheten efter att ha läst den här boken. Jag ska försöka ge ett sammandrag.

Malala är dotter till en skolmagister och en traditionell mor, vilka bor i den grönskande dalen Swat i Pakistan. Hon växer upp med en stark tro på Allah och är en lycklig ambitiös elev fram till hon blir tio år och talibanerna kommer till byn. Talibanerna gillar inte upplysning och frihet. Tv och skolböcker förbjuds, på radion får endast mullans hjärntvättande ord spridas. Kvinnorna får inte ens vistas utomhus, pojkar ner till åttaårsåldern lärs upp till självmordsbombare och människor pryglas öppet på gatorna. Om någon sätter sig emot talibanerna så dödas de direkt och lämnas på öppen gata för allmän beskådan för att avskräcka andra att gå samma väg. Över 100 skolor sprängs i luften.

Malala och hennes pappa fortsätter kampen för frihet, upplysning och utbildning.  Den då 15-åriga Malala skriver en blogg om det förtryck de upplever, en blogg som får mycket uppmärksamhet. Hon berättar exempelvis att Allah fördömer våld och uppmuntrar utbildning. Till sist vill talibanerna tysta henne en gång för alla och söker upp henne på bussen där hon sitter med sina vänner. De skjuter henne i huvudet med syfte att döda.

Malala överlevde mordförsöket som ett under. Hon är nu känd över hela världen som en stor och modig fredskämpe med sitt budskap, utbildning för alla. Hon har prisats av både EU och Amnesty och var till och med nominerad till Nobels fredspris för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon har talat inför FN om vikten av pennans makt. Se talet här:

Den kraft Malala besitter är fashinerande och ger mig hopp inför framtiden trots allt våld i världen. Tänk att få den här unga kvinnan som ledare, då skulle världen se annorlunda ut. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera starka kvinnor som följer i hennes spår inom kort. Hon inspirerar! I Malalas namn har det startats en fond som samlar in pengar till de miljoner flickor världen över som inte har möjlighet till utbildning. http://www.malalafund.org/ 

Läs, läs, läs!

One thought on “Jag är Malala, nu är den läst”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *