Det var en gång…

Min e-bok just nu är ”Svenska folksagor” utgiven av Bonnier Fakta. Det är Birgitta Hellsing som finslipat och moderniserat språket på en hel radda av traditionella folksagor.  Jan-Öjvind Swahn bidrar med faktainslagen. 

Här får man lära känna prins Hatt och systrarna lilla Rosa och långa Leda, om man inte kände till dem förut. De är en del av den här sagoskatten och utgör några av invånarna i den här fantasivärlden som befolkas av prinsar, prinsessor, klunsiga jättar, förmänskligade djur och skogsväsen. Ur innehållet kan till exempel nämnas ”Koka soppa på en spik”, ”Kärringen mot strömmen” och ”Sagan om pojken som åt ikapp med jätten”.

Sagorna är ofta Nordiska folksagor som ibland härstammar från den Nordiska mytologin. Exakt hur gamla de är finns ingen som vet, men de har berättats muntligt från generation till generation och finns därför i flera olika varianter. Historikerna har ett fåtal runor, grottmålningar och poetiska verk som Snorres Edda att utgå ifrån för att tidsbestämma sagorna. Många av sagorna bekräftas även av arkeologiska fynd. 

Andra sammanställningar av folksagor är ”Svenska folksagor och äventyr” och ”Bröderna Grimms sagor”. Jättespännande med folksagor tycker jag – en kulturskatt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *