Bokmässan och Ungern


Jag var nere på bokmässan i Göteborg i år, som en av 95.000 besökare… Har vänner i branschen, så jag brukar följa med dem ner, älskar verkligen den där tillställningen och känner mig hemma bland alla glasögonprydda, dammiga manchesterkavajgubbar. I år var det extra packat med folk. Bokmässan väldigt färgad av flyktingkrisen som råder i världen, och speciellt fokus låg på Ungern som valts som temaland för mässan. Kritiken i världen växer mot Ungern och deras hårda flyktingpolitik med stängda gränser, taggtråd och tårgas som följder. Nyligen införde Ungern nya asyllagar som gör det brottsligt att ta sig in vid EU:s yttre gräns. Landet färgas av statlig korruption, restriktioner och förföljelse av bland andra judar och romer. Samtidigt blir jag lite fundersam över temavalet eftersom mässans huvudpartner och största sponsor är det ungerska kulturintitutet Balassi, som enligt mig verkligen representerar den högernationella regimen. Mycket märkligt… Jag tycker de kunde ha undvikit att ha Ungern som temaland helt och hållet. Det är schizofrent – å ena sidan vill man samarbeta med Ungern, å andra sidan vill man debattera landets politik.

Här är iallafall några exempel på hur kritiken mot Ungern på mässan såg ut:

– Den ryskamerikanska författarinnan Masha Gässen tog exempelvis upp Ungern i sitt tal om yttrandefrihet och såg likheter mellan Ungern och Ryssland.  (Den ungerska delegationen gick därifrån under hennes tal…)

– Den ungerske författaren Péter Ésterházy efterlyste den ungerska humaniteten.

– Debatt där Ungern kritiserades med anledning av flyktingkatastrofen och en politiserad kultursfär. 

– När Ungerns monter invigdes möttes landets delegation av en tyst protest. Kritiken möttes inte men däremot pratade delegationen om landets arbete för romers rättigheter. Emőke Andersson Lipcsey, författare, journalist och koordinator för Ungerns deltagande sa att ”Förhoppningen är att vårt deltagande ska ge en mer nyanserad bild av Ungern”

– En manifestation för human flyktingpolitik ägde rum på mässan och även ”Refugees welcome to Bokmässan” en mänsklig kedja för att välkomna dem som behöver skydd och hjälp.

Två av Ungerns främsta författare, Péter Nádas och Laszlo Krasznahorkai, bestämt sig för att inte komma alls. Dragplåstret Péter Esterházy lämnade sent återbud ”på grund av sjukdom”. Genom sin svenske förläggare, säger han: ”Vad är det som händer i Europa och i Ungern? I stället för att stilla alla upprörda känslor uppmanar man till hat, hatkampanjer och sökandet efter syndabockar, en urgammal ungersk vana.”

Då den svenska Tryckfrihetsförordningen firar 250 år nästa år och Bokmässan kommer att ha yttrandefrihet som tema. Vi får se om Nordkorea blir samarbetspartner…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *