Utökning i biblioteket

I Mars upptäckte vi ju www.trademax.se i samband med att vi kollade efter inredning på nätet. Nu fick jag anledning att gå ut på den sajten igen, för jag insåg att mitt bibliotek håller på att svämma över. Om det är snålhet eller sparsamhet som ligger bakom det faktum att jag ännu inte handlat in mer plats för böcker, det vet jag inte – men nu när allting liksom rasade ihop, då fick jag nog.

En mild olycka blev en aha-upplevelse
Vi hade Sarah systerbarn på besök, och såhär i efterhand inser jag att deras dotter hade änglavakt. Hon fick tag i ena hyllan på bokhyllan på något vis, och den liksom släppte från konstruktionen vilket resulterade i att hela hyllan med typ 100 kg böcker föll. Ungen klarade sig med en bok i huvudet bara, tack och lov. Men det fick mig att ta beslutet om att gå ut och köpa nya bokhyllor direkt. Man skäms när sådant händer och tar på något sätt på sig skulden.

Fantasy – en ännu oupptäckt genre för mig
Jag är förvisso den typen av bokmal som plöjer vad som än läggs i mina händer om det behövs, men de gånger jag väljer själv så blir det oftast romantik, filosofiskt, psykologiskt och utvecklande. Den gemensamma nämnaren är väl att det ska vara verklighetstrogen och att man ska kunna sätta sig in i och relatera till både historien och huvudpersonerna. Fantasy är ju därför dess motsats och kanske är det därför som jag inte har upptäckt den genren ännu. Nu fick jag tips av en vän om en serie däremot som jag tycker låter ganska intressant, ”The Mortal Instruments”. Hon hade sträckläst hela trilogin under semestern.
Det finns även ett gäng med andra böcker i genren som jag haft i periferin ett tag och som ändå figurerar på min bucket list så att säga. Någon gång ska jag läsa dom, så är det bara.

  • The Sookie Stackhouse Novels
  • House of Nights
  • Hitchhikers guide to the galaxy
  • Game of Thrones
  • Arvtagaren

Men jag måste börja med att få hem en (eller flera) bokhyllor så att jag kan skapa mer plats. Sara är inte överbegeistrad av lycka direkt eftersom jag i princip har tagit över hela biblioteket snart. Men jag kan inte göra mig av med böcker. Det går bara inte. Någon som känner igen sig i den känslan?

Paulo Cohelo fick mig att börja läsa

Den författare som fick mig att börja läsa på allvar, var den brasilianska psykologen Paulo Coelho. Jag läste hans debutroman Alkemisten som ung student och sedan var jag fast. Han hade förmågan att uttrycka sig på ett sätt som jag mådde bra av. Berättelsen handlar om en man som är vilse i livet, som alltid tror att gräset är grönare på andra sidan eller ”inte ser skogen för alla träden”. Han ger sig ut på en resa där han tror sig hitta den skatt hans drömt om. Väl hemma ser livet på ett annat sätt. Detta ”uppvaknande” känns nog igen hos många som har varit utomlands en längre tid eller som träffat personer som förändrat deras liv. Att läsa Alkemisten ger samma känsla, ett uppvaknande och ny syn på livet. 

Boken är såld i mer än 25 miljoner exemplar och översatt till 56 olika språk i 156 olika länder. Fortfarande är det den bästa bok jag läst. Jag kan också rekommendera ”Veronica bestämmer sig för att dö”, en vacker historia som faktiskt är ljus och hoppfull, trots sin dystra titel. Boken har också filmatiserats med Sarah Michelle Gellar i huvudrollen som Veronica. Andra bra är ”Zahiren”, ”Alef” och ”Manuskriptet från Accra”, som är hans senaste bok. Den innehåller en hel del andliga råd och precis som den första boken Alkemisten hade jag fullt av hundöron när jag läst klart. Eller, läst klart förresten, man läser alltid Paulo Coelhos böcker flera gånger…

Hemmet behöver lite kärlek

Varken jag eller Sara är speciellt intresserade av inredning, men det betyder ju inte att vi inte vill ha det fint hemma. Nu har vi bestämt oss för att vi ska göra ett ryck vad gäller mysfaktorn i hemmet. Vi har fina möbler och det är inget fel på tapeter och liknande, men det saknas lite personlighet. Vi har helt enkelt inte så mycket prylar. Jag menar alltså att vi mest har själva möblerna men inte så mycket prydnader, som blomkrukor, ljuslyktor, tavlor, skulpturer och annat.

Shoppa heminredning på nätet
Eftersom vi inte är så inredningsintresserade så är vi inte heller så sugna på att gå i inredningsbutiker. De är ofta små och trånga och luktar starkt av doftljus och liknande. Vi shoppar hellre på nätet där man har ett mycket större utbud och där man kan ta det i sin egen takt och göra det när man själv vill, utan någon påstridig expedit som försöker sälja på en något som man egentligen inte behöver.

Riktigt snygg jordglob från Trademax.se
Riktigt snygg jordglob från Trademax.se
Vi har hittat en sida som heter Trademax som säljer inredning i vår smak. De har massor av saker vilket är bra då man kan beställa allt från samma ställe, och dessutom bra priser. Jag har till exempel hittat den här jordgloben som jag är lite sugen på. Jag har alltid gillat jordglober av någon anledning. Tyvärr verkar den där inte ha någon belysning, vilket är en sak som ökar myskänslan för en jordglob. Men å andra sidan är den ju vit så den kanske inte behöver lysa för att vara snygg.

Det finns faktiskt väldigt mycket snyggt på Trademax, allt från tavlor till speglar, kuddar, klockor, vaser och, ja, det mesta man kan komma på som man vill ha i ett hem. Nu ska vi bara komma överens om vad vi ska ha och sedan är det bara att beställa. Jag hoppas att jordgloben kommer med på listan! En sak som är lite roligt är att man kan välja att visa produkter efter färg på Trademax, så om man till exempel har vitt och blått som färgtema hemma så kan man hitta produkter som passar det helt enkelt genom att välja de färger man vill se i filtreringen. Nu har vi inga sådana speciella preferenser, men jag tycker att det är en rolig funktion!

Bokmässan och Ungern


Jag var nere på bokmässan i Göteborg i år, som en av 95.000 besökare… Har vänner i branschen, så jag brukar följa med dem ner, älskar verkligen den där tillställningen och känner mig hemma bland alla glasögonprydda, dammiga manchesterkavajgubbar. I år var det extra packat med folk. Bokmässan väldigt färgad av flyktingkrisen som råder i världen, och speciellt fokus låg på Ungern som valts som temaland för mässan. Kritiken i världen växer mot Ungern och deras hårda flyktingpolitik med stängda gränser, taggtråd och tårgas som följder. Nyligen införde Ungern nya asyllagar som gör det brottsligt att ta sig in vid EU:s yttre gräns. Landet färgas av statlig korruption, restriktioner och förföljelse av bland andra judar och romer. Samtidigt blir jag lite fundersam över temavalet eftersom mässans huvudpartner och största sponsor är det ungerska kulturintitutet Balassi, som enligt mig verkligen representerar den högernationella regimen. Mycket märkligt… Jag tycker de kunde ha undvikit att ha Ungern som temaland helt och hållet. Det är schizofrent – å ena sidan vill man samarbeta med Ungern, å andra sidan vill man debattera landets politik.

Här är iallafall några exempel på hur kritiken mot Ungern på mässan såg ut:

– Den ryskamerikanska författarinnan Masha Gässen tog exempelvis upp Ungern i sitt tal om yttrandefrihet och såg likheter mellan Ungern och Ryssland.  (Den ungerska delegationen gick därifrån under hennes tal…)

– Den ungerske författaren Péter Ésterházy efterlyste den ungerska humaniteten.

– Debatt där Ungern kritiserades med anledning av flyktingkatastrofen och en politiserad kultursfär. 

– När Ungerns monter invigdes möttes landets delegation av en tyst protest. Kritiken möttes inte men däremot pratade delegationen om landets arbete för romers rättigheter. Emőke Andersson Lipcsey, författare, journalist och koordinator för Ungerns deltagande sa att ”Förhoppningen är att vårt deltagande ska ge en mer nyanserad bild av Ungern”

– En manifestation för human flyktingpolitik ägde rum på mässan och även ”Refugees welcome to Bokmässan” en mänsklig kedja för att välkomna dem som behöver skydd och hjälp.

Två av Ungerns främsta författare, Péter Nádas och Laszlo Krasznahorkai, bestämt sig för att inte komma alls. Dragplåstret Péter Esterházy lämnade sent återbud ”på grund av sjukdom”. Genom sin svenske förläggare, säger han: ”Vad är det som händer i Europa och i Ungern? I stället för att stilla alla upprörda känslor uppmanar man till hat, hatkampanjer och sökandet efter syndabockar, en urgammal ungersk vana.”

Då den svenska Tryckfrihetsförordningen firar 250 år nästa år och Bokmässan kommer att ha yttrandefrihet som tema. Vi får se om Nordkorea blir samarbetspartner…

Det var en gång…

Min e-bok just nu är ”Svenska folksagor” utgiven av Bonnier Fakta. Det är Birgitta Hellsing som finslipat och moderniserat språket på en hel radda av traditionella folksagor.  Jan-Öjvind Swahn bidrar med faktainslagen. 

Här får man lära känna prins Hatt och systrarna lilla Rosa och långa Leda, om man inte kände till dem förut. De är en del av den här sagoskatten och utgör några av invånarna i den här fantasivärlden som befolkas av prinsar, prinsessor, klunsiga jättar, förmänskligade djur och skogsväsen. Ur innehållet kan till exempel nämnas ”Koka soppa på en spik”, ”Kärringen mot strömmen” och ”Sagan om pojken som åt ikapp med jätten”.

Sagorna är ofta Nordiska folksagor som ibland härstammar från den Nordiska mytologin. Exakt hur gamla de är finns ingen som vet, men de har berättats muntligt från generation till generation och finns därför i flera olika varianter. Historikerna har ett fåtal runor, grottmålningar och poetiska verk som Snorres Edda att utgå ifrån för att tidsbestämma sagorna. Många av sagorna bekräftas även av arkeologiska fynd. 

Andra sammanställningar av folksagor är ”Svenska folksagor och äventyr” och ”Bröderna Grimms sagor”. Jättespännande med folksagor tycker jag – en kulturskatt!

Agility med Mr Jönsson

Idag har min sambo Sara och jag ägnat några härliga timmar tillsammans med Mr Jönsson. Han tycker att agility är så kul, och vi med. Det är ganska mycket springande, så man får skön träning samtidigt som träningarna är ganska fulla av skratt. Mr Jönsson lyder inte riktigt ibland och vi tror att han är lite rädd för höjder. Så, just nu har vi trygghetsträning med fokus på att vänja honom med höjder. Det gäller att ha tålamod och många små bitar av hundgodis att ta till som belöning när han lyckats. Han har lite lättare att känna sig lugn med mig har vi märkt. Vi har dragit den slutsatsen att det beror på att jag rör mig lugnare, har djupare stämma och är mer bestämd i mina kommandon. Därför är det mest Sara som har tränat trygghet med honom idag.

Vi har siktet inställt på att försöka vara med på vår första tävling i vår. Det finns några att välja på men först måste vi få in honom i någon tävlingsklass. Mr Jönsson tillhör rasen Aussie, han är så himla fin med sina fläckar och har ett sprudlande humör. Han klarar slalom, tunnel, gungbräda och de flesta hopphinder men det är fortfarande en utmaning att få honom att gå från ena hindret till det andra på ett snabbt och snyggt sätt. Hundar tar ju inte alltid den mest logiska vägen, utan den väg som känns roligast.

Här kan ni kika på några filmer om hundsporten:

Mindfullness – kan jag lära mig?

I går kväll hade jag lite annorlunda sysselsättningar för mig. Som jag berättat tidigare är min kvällslektyr just nu ”Boken som lär dig mindfullness” av Jessamy Hibberd och Jo Usmar.  Min familj tycker att jag alldeles för ofta svävar ut i egna tankar och oroar mig för mycket, därför har jag som nyårslöfte att försöka ändra mitt flyktbeteende. Jag kan ju inte sluta att läsa böcker, däremot kan jag lära mig att bli mer här och nu i stunden som är. För mig känns det här steget lite konstigt att ta. Jag älskar ju att sväva ut i min och andras fantasier, att sitta och fundera på orsak och verkan… Mindfullness handlar mer om att använda sina sinnen – att känna dofter runt omkring sig, höra och särskilja olika typer av ljud, känna, smaka, titta och verkligen se vad man har nära och långt borta ifrån sig. Det gäller också att försöka få ihop alla dessa sinnliga iaktagelser och beskriva för sig själv hur man själv upplever dem.

Andningen är viktig i mindfullness, för att kunna koncentrera sig på rätt sätt. Igår kväll provade jag några yogaövningar, som också är bra träning. Tanken är att när man tänjer på kroppen så tänjer man också på sinnet. Jag gjorde en enkel övning där det gick ut på att stå stadigt, ta djupa andetag och sträcka upp armarna åt olika håll, ”låtsas att du sträcker dig efter ett äpple” som det stod i boken. Det dröjde inte många sekunder så hade jag flummat iväg i fantasin och befann mig helt plötsligt i Normandiet, i Frankrikes äppelgård Pay d´Áuges. Runt om mig böljade mjuka kullar, frodades kantareller och stensopp, porlade små bäckar och sjöng gärdsmygen i mitt öra… Jag vet inte, tror inte övningen fungerade så bra på mig.

Här är ett klipp:

Jag är Malala, nu är den läst

I förra inlägget nämnde jag att jag hade boken ”Jag är Malala” av Malala Yousafzai och Christina Lamb på mitt nattduksbord. Nu är den äntligen läst – jag kunde inte sluta läsa när jag väl hade börjat. Wow, vilken inspirerande, stark och beslutsam ung kvinna! Jag känner mig full av hopp för mänskligheten efter att ha läst den här boken. Jag ska försöka ge ett sammandrag.

Malala är dotter till en skolmagister och en traditionell mor, vilka bor i den grönskande dalen Swat i Pakistan. Hon växer upp med en stark tro på Allah och är en lycklig ambitiös elev fram till hon blir tio år och talibanerna kommer till byn. Talibanerna gillar inte upplysning och frihet. Tv och skolböcker förbjuds, på radion får endast mullans hjärntvättande ord spridas. Kvinnorna får inte ens vistas utomhus, pojkar ner till åttaårsåldern lärs upp till självmordsbombare och människor pryglas öppet på gatorna. Om någon sätter sig emot talibanerna så dödas de direkt och lämnas på öppen gata för allmän beskådan för att avskräcka andra att gå samma väg. Över 100 skolor sprängs i luften.

Malala och hennes pappa fortsätter kampen för frihet, upplysning och utbildning.  Den då 15-åriga Malala skriver en blogg om det förtryck de upplever, en blogg som får mycket uppmärksamhet. Hon berättar exempelvis att Allah fördömer våld och uppmuntrar utbildning. Till sist vill talibanerna tysta henne en gång för alla och söker upp henne på bussen där hon sitter med sina vänner. De skjuter henne i huvudet med syfte att döda.

Malala överlevde mordförsöket som ett under. Hon är nu känd över hela världen som en stor och modig fredskämpe med sitt budskap, utbildning för alla. Hon har prisats av både EU och Amnesty och var till och med nominerad till Nobels fredspris för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon har talat inför FN om vikten av pennans makt. Se talet här:

Den kraft Malala besitter är fashinerande och ger mig hopp inför framtiden trots allt våld i världen. Tänk att få den här unga kvinnan som ledare, då skulle världen se annorlunda ut. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera starka kvinnor som följer i hennes spår inom kort. Hon inspirerar! I Malalas namn har det startats en fond som samlar in pengar till de miljoner flickor världen över som inte har möjlighet till utbildning. http://www.malalafund.org/ 

Läs, läs, läs!

Välkommen till din nya favoritblogg

böckerVälkommen ska du vara, till fenixbok.se, bloggen som handlar om min typ av litteratur. Allra mest läser jag biografier, historiska romaner, psykologisk-, filosofisk- och kulturell litteratur. Idag har jag tre böcker under läsning. Jag har ännu inte läst biografin om flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna. Boken från 2015 heter ”Jag är Malala” och är skriven av Malala Yousafzai och Christina Lamb. Den känns som ett måste att läsa och har fått oerhört bra betyg. Dessutom är det ett ämne som ligger mig nära om hjärtat, om hur en persons engagemang och rättspatos faktiskt kan förändra en hel värld. 

Mitt nyårslöfte är att jag ska försöka leva mer här och nu och därför har jag bestämt mig för att under året behärska den ädla konsten av mindfulness. Den lilla nätta och alldeles nyutgivna boken som ska hjälpa mig heter just ”Boken som lär dig mindfullness” och är skriven av Jessamy Hibberd och Jo Usmar.  Det är min andra läsning på nattuksbordet.

Den tredje boken läser jag på läsplattan, och alltid på kvällen innan jag ska sova. Det är ”Svenska folksagor” utgiven av Bonnier Fakta. Birgitta Hellsing har tagit cirka fyrtio av våra mest kända folksagor och anpassat texten till modern svenska utan att förlora sagans speciella karaktär. Jan-Öjvind Swahn bidrar med fakta kring ålder, ursprung osv. Jätteviktigt att lyfta fram våra kulturskatter tycker jag, fler borde läsa den här boken – ladda hem för bara 57 kronor, rena fyndet!